Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  

Jak zhubnout podle Mačingové

 


Aktualizováno:

Péče o tělo

Kniha Schůdková metoda hubnutí je pokračováním úspěšného titulu Zhubněte jednou provždy. Autorka Antónia Mačingová v tomto pokračování své předchozí knihy vypracovala kompletní tříměsíční jídelníček.

Schůdková metoda

Schůdková metoda je delší proces odbourávání podkožního tuku, ale jeho účinky se projevují nejen stoupající se estetikou Vašeho vzhledu, ale především zlepšením kvality Vašeho života a zdraví. Schůdková metoda je následující: začnete 28denní detoxikací. Čím více z dané doporučené stravy přijmete, tím bude Vaše tělo častěji nuceno zpracovávat přijatou vlákninu, a na její zpracování bude odčerpávat energii z podkožního tuku. Po detoxikaci se tři měsíce stravujete podle knihy Mačingové, a poté si opět dáte 28denní detoxikaci. Takto pokračujete, dokud se svým tělem nebudete spokojeni. Jakmile dosáhnete uspokojivého výsledku, zvolíte si vlastní způsob udržování hmotnosti. Může to být fyzická aktivita (ideálně), ale najít se dají i jiné postupy. Mačingová zvolila vlastní způsob, při němž nevzniká žádný tlak na psychiku, že něco nemůžeme do konce života konzumovat: Pět dní v týdnu se autorka stravuje tak, jak je popsáno v knize. V sobotu a v neděli si dá cokoli, na co má chuť, a i v takovém množství, jaké zvládne.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Dietní plán

První schůdek – 28denní detox

První týden

Ten je věnován zejména doplnění živin a očistě trávicího traktu včetně střev. Obojího dosáhnete konzumací ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vlákniny. Doporučuje se zejména červená řepa, fazolové lusky, brokolice a mrkev. Obědy můžete doplnit vařeným vejcem nebo nízkotučným sýrem.

Druhý týden

V druhém týdnu již můžete zařadit tuky a bílkoviny, dále autorka radí probiotika v přírodní formě (jsou obsažena hlavně v kysaném zelí, zakysaných mléčných výrobcích a tvrdých sýrech typu ementál). K obědu můžete např. bezvaječné těstoviny, kuře nebo boršč, stejně jako sladké sušené švestky či med.

Třetí týden

Podobá se už Vašemu dřívějšímu jídelníčku, ale nevracejte se ke starým nezdravým návykům. Nyní byste už měli vidět nebo cítit, že se Vám zmenšila (zeštíhlila) konfekční velikost a jste štíhlejší.

Čtvrtý týden

Pokud jste dodržovali zásady předchozích týdnů, měli byste mít o pár kil méně, lepší pleť, nebo pozorovat i rychlejší růst vlasů a nehtů, a celkově se cítit fyzicky lépe než před detoxikací.

Druhý schůdek – dělená strava a dieta podle krevní skupiny

Jedná se o období čtvrtročního stravování na principu dělené stravy, která rozlišuje tři skupiny jídel – bílkovinné, sacharidové a neutrální. První dvě se spolu nesmějí kombinovat, poslední lze naopak přidávat k oběma předchozím. Někdy se tomu říká i stravování podle semaforu, protože podle barev lze potraviny obecně rozdělit na červené (tj. bílkovinné, hlavně maso a mléčné produkty), zelené (tj. sacharidové – těstoviny, brambory, rýže, luštěniny, obilniny) a žluté (neutrální, např. některé druhy zeleniny a ořechy).

Krevní skupina 0

Pro lidi s touto krevní skupinou se doporučují hlavně potraviny s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů. Jídelníček je tak podobný např. Atkinsově dietě. Smíte libové maso, drůbeží, ryby a hodně zeleniny, a naopak je nutné vyhýbat se mléčným výrobkům, obilninám, těstovinám a rýži. V mírném množství lze jíst i vejce a některé ořechy a semena (hlavně vlašské ořechy a dýňová semínka).

Krevní skupina A

Na rozdíl od předchozí skupiny, zde by měl být jídelníček převážně bezmasý a založený hlavně na ovoci a zelenině. Vhodné jsou také luštěniny, těstoviny, rýže, některé ořechy (mezi něž zde počítáme zejména vhodné arašídy a produkty z nich, jako je např. arašídové máslo) a celozrnné výrobky. Stejně jako krevní skupině 0 se však doporučuje vyhnout se mléčným produktům a nahradit je spíše sójovými.

Krevní skupina B

Jídelníček pro tuto skupinu je nejrozmanitější, vyhýbejte se ale kukuřici, pšenici, pohance, čočce, rajčatům, kuřecímu, arašídům a sezamovým semínkům, průmyslově zpracovávaným potravinám a výrobkům s vysokým obsahem sacharidů. Doporučuje se hlavně zelená zelenina, vejce, nízkotučné mléčné produkty a maso.

Krevní skupina AB

Je nejvzácnější a spojuje krevní skupinu A i B. V něčem jsou ale rozdíly, např. s AB smíte lektin obsažený v rajčatech, který zas lidé se skupinou B nesnesou. A naopak (stejně jako skupině A) se doporučuje spíše vegetariánský jídelníček a nahradit maso např. tofu. Smíte však jehněčí, králičí, skopové a krůtí, různé mořské plody a mléčné výrobky. Lidé s touto krevní skupinou mívají sklony k překyselení žaludku, měli by tedy omezit alkohol, kofein a konzumaci uzeného a konzervovaného masa.

Třetí schůdek

Pokud v tomto období (po třech měsících stravování podle druhého schůdku) ještě nejste spokojeni se svou váhou, můžete zopakovat jak 28denní očištění, tak čtvrtroční období dělené stravy a jídelníčku podle krevní skupiny.

Čtvrtý schůdek

V týdnu se nadále stravujte podle principů doporučených autorkou a o víkendu si smíte dát vše, na co máte chuť. Dodržujte pitný režim, přijímejte hodně vitamínu C, minerálů a stopových prvků, při chuti na sladké si dejte čokoládu s alespoň 70 % kakaa. Doporučuje se snídat mezi 8.–9. hodinou, svačinka mezi 9.–11. hodinou dopolední (ovoce), obědvat kolem 11.–13. hodiny, na odpolední svačinku dát zeleninu nebo bílý jogurt, a večeřet mezi 17.–18. hodinou.

Týdenní jídelníček

1. den

Snídaně: banán, mandle, med

Oběd: rychlá hrachová polévka

Večeře: ledový salát s celerem

2. den

Snídaně: jogurt s medem, ořechy a skořicí

Oběd: pečené tofu s brokolicí

Večeře: těstoviny v rozmarýnu se sójovou smetanou

3. den

Snídaně: banán, mandle, med

Oběd: plněná krůtí roláda

Večeře: salát s krůtím masem

4. den

Snídaně: banán, mandle, med

Oběd: brokolice se zázvorem, posypaná tvrdým sýrem nebo vajíčkem

Večeře: kedlubnový salát

5. den

Snídaně: smaženice z uzeného tofu

Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem nebo vajíčkem

Večeře: zeleninová polévka

6. den

Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, skořice

Oběd: boršč

Večeře: kuřecí, krůtí prsa s bazalkou

7. den

Snídaně: pečivo s medem a praženými ořechy, kakao ze sójového mléka

Oběd: kuřecí, krůtí prsa s bazalkou

Večeře: boršč

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recepty podle Mačingové

Ledový salát s celerem

Ingredience: 400 g celeru, 120 g ledového salátu, 50 g uzeného tofu, lžíci rostlinného oleje, 2 lžíce čerstvé sekané pažitky, sůl a pepř na ochucení.

Postup: Celer asi 20 minut povaříme, vyndáme a necháme vychladnout. Oloupeme jej a nastrouháme na hrubém struhadle. Ledový salát nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme k celeru. Uzené tofu nakrájíme na kostičky a na oleji dozlatova opražíme. Přidáme k celeru a ledovému salátu a důkladně promícháme a ozdobíme pažitkou.

Filé z lososa v rozmarýnu

Ingredience: 400 g filé z lososa nebo jiné ryby, citron, sůl, mletý pepř, 1,5 dl rybího vývaru z kostky, 200 ml šlehačky, snítku rozmarýnu.

Postup: Rybu omyjeme a osušíme. Pokapeme šťávou z půlky citronu a ve vroucím vývaru ji povaříme 5 minut. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do vývaru přilijeme šlehačku a vaříme asi 15 minut. Osolíme, opepříme a vymačkáme druhou polovinu citronu. Přidáme nasekaný rozmarýn a necháme přejít varem. Teplou rybu polijeme omáčkou a můžeme podávat s najemno nastrouhanou mrkví podušenou na oleji s cibulí.

Falešný bramborový salát z celeru

Ingredience: 3 dl sterilovaných okurek, 3 dl sterilované mrkve s hráškem, středně velkou cibuli, ¼ většího celeru, 4 natvrdo vařená vejce, 1 jogurt, 1 smetanu, sůl, pepř, může být citron a med.

Postup: Cibuli nakrájíme na proužky a spolu s kolečky nakrájených sterilovaných okurek krátce povaříme ve vroucí vodě. Scedíme, dáme do misky a přimícháme scezenou mrkev s hráškem, uvařený a nahrubo nastrouhaný celer, osolíme, opepříme, vmícháme na kostičky nakrájená vajíčka, jogurt a smetanu. Podle chuti můžeme přidat i trochu citronové šťávy a med.

Brokolicová čína

Ingredience: 300 g kuřecích prsou, 2 velké cibule, 1 brokolici, hrášek, 1 bílek, 0,5 dl rostlinného oleje, špetku soli, lžičku sójové omáčky, citronovou šťávu, lžíci medu.

Postup: Prsa nakrájíme na nudličky, marinujeme v rozšlehaném bílku a opečeme na oleji. Cibule nakrájíme na nudličky, opečeme na oleji a přidáme na malé růžičky rozebranou brokolici. Asi pět minut opékáme. Přidáme hrášek, osolíme, ochutíme sójovou omáčkou a citronovou šťávou.

Kniha Antonie Mačingové „Zhubněte jednou provždy“

Kompletní program podle Antonie Mačingové včetně všech receptů je k dispozici v její knize Zhubněte jednou provždy.

Autor: © svevi
Foto:
© Jon Sullivan

odkaz na článek

. Jak zhubnout podle Mačingové [online]. Zdraví-léčba.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Další články k tématu mačingová

ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS