Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  

Domácí masky pro vaše vlasy

 


Aktualizováno:

Péče o vlasy

Naše vlasová pokožka je vystavena různým zatěžkávacím zkouškám: od stylingových prostředků, silikonových anebo příliš dráždivých kosmetických přípravků, životním prostředím či působením UV záření. Nemáte po ruce žádný výjimečný přípravek pro okamžitou pomoc vašim vlasům či pokožce? Nevadí. Skvěle poslouží zábaly či masky vyrobené doma. Jsou levné a účinné. Vzhledem k tomu, že naše pokožka je velmi propustná a dokáže absorbovat poměrně hodně látek, doporučujeme používat suroviny v BIO kvalitě.

Domácí masky pro a proti

Někteří kadeřníci odmítají používat potraviny na vlasy a upřednostňují kosmetické prostředky vyrobené standardní cestou – tj. v továrně. Profesionální kosmetické výrobky nabízejí dobrý účinek, avšak nemůžeme přehlédnout ani obchodní záměr kadeřníků, kteří pracují s konkrétní značkou vlasové kosmetiky a dostávají provize z prodeje. Dejte přednost těm výrobkům, které jsou vám příjemnější – 100% BIO kvalitu a nebo profesionální výrobky odpovídající ceny.

Avokádo

Dužina tohoto plodu obsahuje 75% nenasycených tuků a 25% oleje. Má také vysoký obsah minerálů a vitaminů – hlavně A, B a C vitamin. Má výborné zvláčňující a hydratační vlastnosti. Hodí se jak pro vnitřní konzumaci, tak i pro přípravu vnějších masek či zábalů.

Banán

Velmi oblíbené ovoce používané v kosmetice pro jeho hydratační účinky. Má vysoký obsah sacharidů, cenných vitaminů (A, B a C) a rovněž draslíku.

Mléko

Bohatý zdroj bílkovin, vitaminů A a D. V kosmetice není žádným nováčkem a často se používá pro své hydratační účinky. Zjemňuje pleť a hydratuje vlasy.

Jogurt

Obsahuje enzymy, probiotika a je vynikající přírodní čistící prostředek. Pomáhá uchovávat zdraví pleti a pokožky hlavy, vyrovnává pH. Používá se na pokožku vlasů před mytím.

Vejce - žloutky a bílky

Pro vysoký obsah lecitinu ve žloutcích jsou velmi známým prostředkem. Maska ze žloutků hydratuje a současně očišťuje vlasovou pokožku. Když přidáme i bílek, tak pak dodává objem, lesk, zpevňuje a posiluje. Obsažené proteiny ve vaječném bílku vyplňují poškození ve vlasech.

Pivo

Je zdrojem proteinů a cukrů, které zvětšují objem vlasů, ale navíc obsahuje velké množství vitaminů, minerálů a stopových prvků. Můžete ho přidávat do šamponů anebo jako finální lázeň pro vaše vlasy, kdy se aplikuje jako pivní maska na vlasy pro větší objem.

Jablečný ocet anebo jablečná šťáva

Jablka obsahují ovocnou kyselinu (kyselina maleinová), která má hydratační účinek. Jablečný ocet naopak obnovuje kyselé pH vlasů a pokožky, odstraňuje přebytečné oleje, neutralizuje zbytky šamponů či mýdla. Reguluje tvorbu lupů, zanechává vlasy lesklé a hebké. Jablečný ocet reaguje kysele a jeho pH je 2,9.

Citrón

Zdroj vitaminů, minerálů, stopových prvků, bioflavonoidů a dalších látek. Za zmínku stojí vitaminy A, B a C, z ostatních látek hlavně vápník, hořčík, zinek. Citrón pomáhá obnovit rovnováhu kyselin a zásad na povrchu kůže a odstraňuje přebytečný maz. Hodí se především k čištění mastné a lupovité pokožky vlasů.

Sůl

Pro svůj vysoký obsah minerálů je ceněným kosmetickým prostředkem. Změkčuje a uhlazuje pokožku, má adstrigenní a antiseptické účinky, zlepšuje čistící vlastnosti šamponů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Domácí recepty: vlasové zábaly a masky

Typ vlasů: mastné, lupy, oživení světlé barvy vlasů

Do hrnku s vodou (300 – 500 ml) přidejte šťávu z 1 citrónu a použijte na poslední spláchnutí vlasů. Pro vyšší účinek proti lupům anebo u mastné pokožky lze použít černý anebo zelený čaj uvařený z několika lístků. Tekutinu zchlaďte a přidejte citrón. Tento zábal dodá vlasům v horkých letních dnech jas, hydratuje a desinfikuje pokožku.

Typ vlasů: mastné vlasy, lupy

Bílý jogurt smíchejte s lžičkou medu a před umytím vlasů aplikujte na vlasovou pokožku, nechejte působit 15 minut. Výborně čistí pokožku, vyrovnává pH a hydratuje ji. Látky obsažené v medu a jogurtu jsou mimořádně efektivní a účinné na vlasovou pokožku. Hodí se hlavně pro mastné vlasy.

Typ vlasů: suché vlasy a napjatá vlasová pokožka

Na velmi suchou vlasovou pokožku pomůže zábal z avokáda a medu. Do našlehaného zralého avokáda přidat 2 lžičky medu, lžičku mandlového oleje a nechat 20 minut působit. Důkladně opláchneme.

Typ vlasů: jemné, mastné, zplihlé a poškozené

Vajíčka plná žloutků potlačují produkci seba a rovněž posilují vlasy díky vysokému obsahu proteinů: 1 žloutek smícháme s 2 lžícemi bílého jogurtu a naneseme na suché vlasy. Necháme působit 20 minut a poté smyjeme. Oplachujte vlažnou vodou, aby se žloutek nesrazil.

Typ vlasů: poškozené, bez lesku, unavené

Banánová maska navrátí vlasům lesk a hydrataci. Med rozpustíme s trochou teplé vody anebo teplým olivovým olejem a smícháme s rozmixovaným banánem. Masku naneseme na vlasy a necháme 20 minut působit. Poté důkladně opláchneme.

Typ vlasů: lupy

Mořskou sůl s velkými krystaly smíchejte s trochou olivového oleje (zhruba o velikosti malé lžičky) a vatovým tamponem anebo prsty naneste na vlasovou pokožku a jemně promasírujte. Sůl působí jako peeling, odstraňuje lupy, hydratuje a desinfikuje.

Autor: JK, Vlasy.cz
Foto: ©
Monik Markus

odkaz na článek

. Domácí masky pro vaše vlasy [online]. Zdraví-léčba.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Domácí masky pro vaše vlasy

 Pavla

Mám vyzkoušeno pleťovou masku Vichy Aqualia Masque Nuit, nejlepší je asi 75 ml. Pokud neznáte, můžete si o tom více pročíst zde www.chytryvyber.cz/n…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Domácí maska na vlasy s kokosovým olejem

 Kateřina

Dobrý den má někdo zkušenost s kokosovým olejem?Když ho dám na vlasy,nebudou se mi mastit?Nebo raděj jen na konečky vlasu??Nebo zda se dá na masky použít na místo olivového!Děkuji za rady

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Přirodni spusob na zčernani vlasu

 Natalie

ahoj nejsem ještě dospěla a chtěla bych byt emo kids :) ale moji rodiče sou proti abych si nabarvila vlasy prej se mi zniči a tak neni nějaky přirodni spusob prosím poratte :)

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Barvení vlasů na modro

 Dana

Dobrý den, dcera (hnědovláska) si chce obarvit vlasy na modro. Znamená to nejprve odbarvení na platinovou blond a pak tu modrou. Má s tím někdo nějaké zkušenosti? Špatné vítány také, alespoň jí to dám přečíst a třeba jí to pustí.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Glycerínové mydlo na pigment krku

 dagmar

mám na krku pigment. používala jsem glycerínové mydla,elecom mast, bioderma čistiaca voda a ne pomohlo.děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zbytečně zničené vlasy

 Olivka

prosím, prosím o radu :) mám vlasy dlouhé přibližně pod lopatky a problém je ten, že vždycky když si je nechám, třeba jen na chvilku rozpuštěné, začnou se mi zespoda zacuchávat, někdy vypadají jako dredy, takže když to rozčesávám vlasy se potrhají, ulámou, zničí.. :/ jinak myslím že jsou vcelku pěkné a zdravé :)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Elektrizující vlasy

 josefínka

kde koupím ionizační kartáč na vlasy?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Americké barvení

 Veronika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se postupuje v případě amerického bavení či melíru a zda se dá touto technikou dosáhnout platinové blond. Děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Co s příliž tmavou barvou vlasů

 Marie

Dobrý den, moje přírodní barva vlasů byla vždy tmavě plavá, tak sem se chtěla trochu zvíraznit. Obarvila jsem si hlavu na tmavě hnědo, z čehoš mi vyšla skoro černá ( fotky na krabičce moc neodpovídají ). Chtěla bych zpátky světlejší odstín, ale nic mi nechce chytit.Mám vždy jenom nazrzlé odrostlé vlasy a zbytek černý...
Bojím se větších zásahu ( úplné odbarveni a ještě barva!), abych vlasům nedala moc zabrat... poraďte mi co s tím....
díky

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Svědí mě pokožka na hlavě

 Blažková Olga

Již 2 roky mě svědí pokožka na hlavě a píchá celé tělo. Je to takové bodání na tom nebo onom místě. Padají vlasy a nové rostou jemnější.Vyšetřena jsem snad na vše a žádná změna. Prosím poradte. Prášky na vlasy zapůsobily tím, že mám chlupatější atmavší ruce až k loktum. Hlava stále svědí až jemně pokožka na dotek bolí.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

BARVENI

 LUCIE

Měla jsem světlé melíry ve světle hnědých vlasech už několik let a chtěla jsem změnu, tak jsem si dala na hlavu barvu=stříbřitě plavý a dopadlo to tak, že vypadám jako kuře s býlími prameny. A také my vypadalo dost vlasú. Poradíte jestli si mohu obarvit vlasy znovu a jestli mohu použít tmavší barvu.A za jak dlouho se po prvním barvení mohu obarvit znovu. DEKUJU

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Spálená kůže

 Nikola

Dobrý den, prosím Vás, co si mám dát na spálenou kůži? tak aby mi to co nejdříve zhnědlo, nejlépe zítra? :-) Děkuji

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Co dělat když elektrizují vlasy

 Kamila

Proti elektrizování vlasů výborně funguje aviváž na prádlo. Naberte si trochu do rukou, rozmasírujte si to mezi prsty a hlazením naneste na své vlasy. To samé funguje i na nohy, když se vám lepí sukně z umělých vláken k nohám. ;-)

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Poškozené vlasy

 Lenka

Dobrý den,
už asi rok si žehlím svoje vlasy, po tom co jsem si všimla jednoho černého vlasu na mé hlavě toto žehlení omezuji na ofinu po případě kudrliny na konečcích. Ale pořád se mi zdá, že mi vypadává hodně vlasů a také jako by mi ubývaly vlasy u pěšinky. Zkoušela jsem hodně šampónů ale nic nezabírá. Existuje nějaký lék nebo přírodní recept na regeneraci? Děkuji za odpověd.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Lupy a svědící pokožka hlavy

 Jana

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Počet odpovědí: 6 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Vlasy

 nikola gaborova

jemi 18let a zniceho nic mi zacali padat vlasi padajimi cimdal vic bralasem nato be 12inekce viskosela sem vselijake samponi a nepomaha mi ni poradte mi negdo comam delat dekuji potrebujini pomoc nikola

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS