Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  

Ověřeno! Extra tipy pro mladší pokožku

 


Aktualizováno:

Péče o pleť

Přestože je stárnutí přirozené, děláme vše pro to, abychom přibývající léta co nejlépe zamaskovali. Ze začátku nám může pomoci i běžná kosmetika a líčidla, ale v případě, že se ráno při pohledu do zrcadla lekáme vlastního obrazu, je na čase zvážit i další možnosti. Je to znamení, že krém z drogerie už zkrátka nestačí.

Existují látky, které mají prokazatelně příznivý vliv na potlačení příznaků stárnutí pleti. Víte, které to jsou?

Produkty s obsahem retinolů, kyseliny alfa-hydroxylové, kyseliny azealové, hydrochinon a kyseliny salicylové jsou aktivní ingredience různých přípravků, které bojují proti příznakům stárnutí pleti a zejména proti pigmentaci. Ptejte se proto po kosmetice, která tyto účinné látky obsahuje, k dostání bude v dermatologických centrech a na klinikách plastické chirurgie.

Trpíte-li očními otoky, budou vás kolegové pokaždé podezírat z nočního flámu. Oční otoky ubírají pokožce na zdravém vzhledu a kráse.

Víte, že na oční otoky a kruhy pod očima poměrně dobře fungují přípravky na hemeroidy? Funkční je však pouze péče aplikovaná vnitřně, mluvíme tedy o lécích nebo doplňcích stravy, které obsahují účinné látky například ginkgo, jírovec, kaštan atd. Rozhodně tedy nelze zaměňovat mast nebo gel na hemeroidy za oční gel! Na oční otoky funguje také obklad ze zeleného čaje. Obsahuje totiž přírodní protizánětlivé látky působící na hromadění tekutiny v místě otoku. Dáte-li přednost permanentnímu řešení, je nutné se svěřit do rukou lékaře a nebo plastického chirurga.

Odbourají topické krémy celulitidu? Ke všeobecnému zklamání je nutné přiznat, že nikoli.

Významným pomocníkem jsou masáže a v tomto případě bude krém dobrým pomocníkem. Vlivem působení žádného krému však celulitidu nezredukujete. Vhodnějším řešením jsou přípravky užívané vnitřně, které mohou podpořit buněčný metabolizmus a následně omezit zadržování vody v buňkách (viz např. Neobotanics Cellulitis Essence).

Péče o pokožku obličeje je naprostou samozřejmostí, avšak věk prozradí hlavně kůže na krku a v dekoltu. Ta se postupem věku ztenčuje, pověšuje a různě nerovnoměrně zabarvuje. Víte, co může pomoci vylepšit její vzhled? Tipněte si:

  • Chemický peeling
  • Krémy s obsahem kolagenu
  • Laserové procedury

Za nejúčinnější pro zpevnění povislé kůže se považují laserové terapie, včetně IPL světla. Další možností je aplikace botoxu v místech velkých rýh na krku a v dekoltu. Výrobky s obsahem niacinamidu, kyseliny hyaluronové, kolagenu atd. jsou nápomocné k redukci středně silných projevů stárnutí (povrchové drobné vrásky). Chemický peeling a antioxidanty pomáhají pokožce vypadat mladě, ale zcela jinou cestou. Zabraňují sice pigmentaci, ale nejsou schopné ovlivnit pevnost pleti. Dermatologové navíc tvrdí, že externí aplikace přípravků na bázi kolagenu nemá hlubší význam, jelikož nedojde ke vstřebání účinných složek do pokožky a kolagen zůstane na povrchu.

Pigmentové skvrny přidávají roky...

V péči o pokožku, na které se již objevují skvrny v důsledku přibývajícího věku, se používá několik účinných látek a procedur. Za nejúčinnější je považován hydrochinon, jehož aplikace je však značně omezená. V medicíně se hydrochinon používá k povrchové aplikaci na kůži k odstraňování zbarvení kůže. Použití je v některých státech – včetně států EU - zakázáno kvůli možným nežádoucím účinkům (podráždění a podezření na vznik rakoviny kůže).

Krémy obsahují různé složky a marketingové argumentace se opírají o tvrzení, jak do několika týdnů zpevní pokožku, uberou roky a dodají svěží vzhled. Faktem ale je, že pouze některé látky doopravdy ovlivňují stimulaci kolagenu v pokožce a učiní jí tak pružnější a doopravdy mladší. Tipněte si, které to jsou?

  • Retinoidy
  • Antioxidanty
  • Kyselina Alfa-hydroxydová
  • Peptidy

Správná odpověď je retinoly - deriváty vitaminu A. Nabízejí účinnou terapii proti vráskám a redukují i jiné projevy stárnutí pleti. Působí způsobem zvyšování produkce kolagenu v pokožce, která se pak proměňuje na pevnější a plnější. Navíc antioxidanty, jako třeba vitamin E, kyselina alfa a beta hydroxylová, zlepšují vzhled pleti a redukují projevy stárnutí. V kombinaci s retinoly pak zvýšíte efekt omlazení pokožky.

TIP pro péči o pokožku obličeje a krku: Některé druhy moderní kosmetiky obsahují molekuly účinných látek v takovém rozměru, že jsou schopné pronikat hlouběji do pokožky a zlepšovat její vzhled. Výborným řešením je kosmetika na bázi nanotechnologie, kdy jsou účinné látky dopraveny pomocí liposomů až do vrstvy zvané dermis. Zde se pak přirozenou formou aktivuje tvorba kolagenu a elastinu v pokožce, dále fibronektinu a glukosaminglykanů (např. kosmetika Dermaheal, Pretox8, atd.). Kožním buňkám významně prospěje i péče „zevnitř“, kdy se pokožce dodávají látky pro její regeneraci formou tablet. Pokožku celého těla vyživí Neobotanics Skin Essence.

Akné v dospělosti není žádnou výjimkou. Jsou přípravky určené pro teenagery vhodné také pro dospělé? Rozhodně ne!

Akné u dospělých se zásadně liší od pubertálních kožních zánětů a pupínků, a to jak v péči, tak v příčině vzniku. Pubertální akné má tendenci ucpávat póry a drží se víc „na povrchu“. Většina produktů určená mladé pleti obsahuje kyselinu salicylovou a benzoyl peroxid, látky vhodné pro povrchové vřídky a vyrážky s hnisem, jsou však naprosto nevhodné pro dospělé akné, kdy je nutné použít prostředky pronikající hlouběji do pokožky.

Trpíte lámavými a slabými nehty? Tento problém umí vyřešit doplňky stravy s obsahem biotinu.

Několik klinických studií prokázalo, že užívání biotinu (vitamin B7) napomáhá pevnosti nehtů, působí jako prevence jejich třepení a lámání. Ostatní minerály, jako například vápník (kalcium), koloidní minerály nebo želatina, jsou rovněž dobrými pomocníky, i když v některých případech je zbytnění nehtů přímo nežádoucí, jak upozorňují dermatologové.

Víte, které látky jsou naprosto nezbytné pro udržení svěží, hydratované a mladě vypadající pokožky? Zkuste si tipnout:

  • Vitamin D
  • Omega 3 mastné kyseliny
  • Selen
  • Fytoestrogeny
  • Kolagen

Esenciální mastné kyseliny, jako například Omega 3 a Omega 6 jsou stavebními kameny zdravých buněčných membrán, potažmo zdravé pokožky. Potíž je v tom, že naprostá většina lidí v současnosti přijímá dostatek Omega 6, ale pouze minimum Omega 3 kyselin. Pro zdravější pokožku jezte víc potravin s obsahem Omega 3 kyselin (losos, makrela, sardinky, lněné semínko, slunečnicový olej, vlašské ořechy, soja). Nejlepší zdrojem Omega 3 jsou však semínka Chia Benexia (k dostání v našich lékárnách).

odkaz na článek

. Ověřeno! Extra tipy pro mladší pokožku [online]. Zdraví-léčba.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Jak na udržení svěží pokožky

 Radek Pánek

Vyzkoušeno a výsledek potvrzen. Nemá konkurenci a za levný peníz !

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak na udržení svěží pokožky

 R. Slávek

Není to žádný zázrak ale pomáhá stoprocentně.Stačí natřít ráno a večer anodovou vodou, nechat zaschnout a po té vodou katodovou. Ta první vyčistí pokožku a učiní ji prakticky 100% sterilní . Po natření katodovou vodou se pokožka uklidní a chrání póry před vniknutím nečistot, Póry jakoby nabobtnaly.Je-li po ruce krém s obsahem ALOE VERA ,potřete pokožku a jemně namasírujte. Tak zv. si jemně nafackovat. Po několika měsíčním užívání se budete divit sami sobě a taktéž vaši známí.
Co je to anod. a katod voda ? Lidově známá živá a mrtvá voda
Proč ALOE VERA. Je to pouští rostlina , která vydrží v poušti i 25 roků bez vody. Umí stejně posloužit pokožce.Pro vodu je potřeba DIAFRAGMALYZÉR.Není to složité a zručný elektrikář ho hravě zhotoví. Jen je potřeba keramická nádoba /jako květináč/ rozdělená na dvě části, Každý keramik nebo dílna bez problémů zhotoví. Může být i ze šamotu.Ale to by se muselo objednat v Morav. keram závodech v Rájci na Moravě.Kdo to někdy zkusil, nelitoval. Omlazení je nepřehlédnutelné a pokožka si udržuje svěží vzhled i ve stáří.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Stem Cells Botu Intense

 Sabina

Zdravím, znáte někdo Stem Cells Botu Intense? dle popisu to je "sérum s kmenovými buňkami na hluboké mimické vrásky", četla jsem o tom samou chválu, ale známe to, máte s tím někdo zkušenosti? Vrásky mám opravdu hluboké a ráda bych se jich zbavila. Díky

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Retinol diskuze

 Zuzanka

Ahojte, jak vidím i v článku doporučují na vrásky retinol, podařilo se mi vygooglit Medik8 Retinol 40 Boost sérum 5ml, máte s ním někdo zkušenosti? Jak dlouho vydrží a jak se takové sérum vlastně používá a kolik asi tak stojí?

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS