Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  

Rady proti vráskám

 


Aktualizováno:

Péče o pleť

Vrásky od určitého věku dělají společnost nám všem, ženám i mužům. Tyto jevy můžeme rozdělit na vrásky kolem očí, vrásky pod očima, vrásky na čele, vrásky kolem úst, vrásky mezi obočím, vrásky na krku a vrásky okolo očí.
U mužů se vrásky donedávna neřešily, ale v dnešní době se jim začíná věnovat stejná pozornost jako u žen. A kde se ty ošklivé rýhy berou, jak vznikají a lze je zmírnit popř. jim předcházet?

Jak a proč vznikají vrásky?

Všeobecně ženy stárnou rychleji, takže se u nich vrásky objevují mnohem dříve než u mužů. Nejdříve se dají rozpoznat vrásky kolem očí a vrásky pod očima. Pak se začnou objevovat vrásky kolem úst a vrásky na čele a vrásky mezi obočím. Nejpozději se pak objevují vrásky na krku. Vrásky způsobuje především ztráta kolagenu a elastinu v kůži a k tomu dopomůže naše mimika zejména při častém smíchu se prohlubují vrásky kolem očí. Kolageny jsou skupiny proteinů, které spojují jednotlivé vrstvy tkání v pokožce a jsou zodpovědné i za sílu pleti. V mládí vyrábí lidský organismus dostatek kolagenu, a tak je pleť napnutá a bez vrásek, ale s přibývajícím věkem produkce kolagenu prudce klesá a tím se pleť stává méně pružnou a napnutou a objevují se první vrásky. V podstatě lze říci, že stárnutí nemůžeme zastavit, protože naše tělo již nedokáže produkovat kolagen a elastin v takové míře, aby pokrylo potřeby pokožky. Tento proces lze pozorovat už od 25 roku života, kdy jsou již patrné vrásky okolo očí. Je to nezvratný fyziologický jev ale .... Stárnutí pokožky dnes můžeme hodně zmírnit a s pomocí plastické chirurgie lze viditelné vrásky úplně odstranit. Než ale sáhneme po skalpelu nebo botoxu zkusme to jinak...

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak předcházet vráskám a nebo jak zmírnit projevy stárnutí?

Vráskám lze velmi dobře předcházet zdravou životosprávou, pravidelnou a kvalitní péčí o pleť. Je potřeba si uvědomit, že s péčí o pleť by se nemělo otálet a ideální je začít již s nastupující pubertou, kdy se začínají objevovat první příznaky problémů s pletí (vřídky, akné). V tomhle období již dermatolog popř. kosmetička dokáže určit typ pleti (suchá, mastná, smíšená, problematická, citlivá) a doporučí vhodné kosmetické přípravky. Pro každý věk a každý typ pleti jsou speciálně určené kosmetické řady. Většina výrobců se zaměřuje na péči o vrásky od 25-30 roku věku. To je období, kdy prudce klesá v pokožce kolagen a elastin a je nezbytné ho tělu dodávat ať už vnější formou (krémy, gely, séra...) nebo vnitřně (doplňky stravy). A nezapomeňte, jestliže si chcete uchovat pleť dlouho mladou vyhýbejte se známým „nepřátelům“ krásné pleti. Mezi ně patří zejména stres, kouření, alkohol a nedostatek spánku, avšak za zmínku stojí i časté opalování. Dobronzova opálená pleť se může zdát sexy, ale následkem toho pleť zničená sluncem s hlubokými vráskami, to není nic erotického.

Strava a pitný režim

Strava, pitný režim a zdravý životní styl je důležitým stavebním kamenem pro vytvoření zdravé pleti.

  • Proto nezapomínejte tělu dodávat dostatek tekutin po celý den. Není vůbec vhodné celý den nepít a na sklonku dne do sebe nalít 2-3litry vody. Ideální je pít po douškách po celý den bylinkové a ovocné čaje, voda, neperlivé minerální a stolní vody s nízkým obsahem solí, šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Dostatek tekutin musíme podpořit příjmem vhodných potravin: ovoce a zelenina nejlépe v syrovém stavu, kuřecí nebo krůtí maso, výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin jsou mořské ryby. Dávejte přednost celozrnným a bio potravinám, které neobsahují konzervační látky, separáty a dusičnaté soli.
  • Důležité je tělu dodávat kyselinu askorbovou (vitamin C nejlépe v přírodní biologické formě!), kterou si člověk nedokáže sám vytvářet. Je tedy potřeba ji tělu dodávat přírodní cestou nebo s pomocí potravinových doplňků. Ideálním přírodním zdrojem jsou melouny, zelí a zelená listová zelenina, papriky, brokolice, citrusy a brambory.
  • Vyhýbejte se jakýmkoliv instantním nebo předem připraveným jídlům (polévky v sáčku, konzervy apod.), které obsahují obrovské množství solí a konzervačních látek.
  • A zapomeňte na uzeniny! Strava musí být zdravá, čerstvá, pestrá a bohatá na vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu.

Autor: JK

odkaz na článek

. Rady proti vráskám [online]. Zdraví-léčba.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Jak odstranit skvrny od červeného vína?

 Michaela

Odstranění skvrny od červeného vína z textilu dosáhneme potřením potřísněného místa savem. Savo obsahuje chlór, který zbavuje pigmenty jejich barev a díky tomu dokáže skvrny na textilu vybělit. Postup při odstraněné fleků od červeného vína je jednoduchý. Pod potřísněnou látku vložte dostatečně velký mikrotenový sáček. Pak na skvrnu nakapejte savo, které se rychle rozpije do okolí. Na okraji vlhkého oka ze sava se vytvoří fialový okraj, který bude následným vypráním odstraněn. Nechte savo na textilu působit 20 minut. Potom na místo, kde byla skvrna, nalijte tekutý prací prostředek, dobře tkaninu proměte a pak ji vyperte běžným způsobem s ostatním prádlem.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Odstranění skvrny od oleje

 Michaela

Jak na odstranění skvrny od oleje na textilu, jednoduše, potřeme flek trochou tekutého mýdla, necháme působit, jemně promneme v rukou a vymácháme v čisté vodě. Potom oblečení vypereme jako obvykle. Pokud je skvrna od oleje na hedvábném textilu, tak na skvrnu nasypeme jen trochu bramborové moučky - škrobu, promneme a potom vypereme v jemném pracím mýdle a následně vymácháme.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Cevky praskají v oku

 Ilona

Dobrý den,mám takový problém,že mi často praskají cévky v očích a oko je celé červené 14 dní,co si mám koupit,aby už cévky nepraskaly.
Děkuje Ilona Šarafínová email- ilomil@razdva.cz

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak zhubnout s výrobky smacker

 Helena

Před 2 lety jsem začala ochrnovat na levou stranu těla, zjistilo se, že mám zúžený páteřní kanál, onem. štítné žlázy a vys.cholest.,
léky mám, ale nesmím cvičit(chodím ven se psem a běžné pochůzky), jakmile udělám větší námahový pohyb nebo déle stojím
DK mi brní-léky na oběh. systém mám, jen mi vadí,že i když se dost omezuji v jídle váha jde dolů jen málo.Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Návod na přípravu kostivalové masti

 Cempírek

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma, zde je návod. Pravá kostivalová mast obsahuje k čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem!
Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelí vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Skořicová mast

 Cempírek

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.

Skořicová mast - návod.
6 trubiček skořice
100 ml olivového oleje
1 sáček želatiny agar
2 kapsle vitamínu E 400 mg
1 lžička čerstvé citonové šťávy

Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.

Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.

Skořicová mast - účinky
V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.

Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Vrasky v 16

 Lucie

Je mi 16 let a mam vrasky kolem oci je to strasne nevim cim to je dodrzuji pitny rezim, i pravidelny spanek a presto se mi delají. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HELP...

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Vrasky pri smichu

 petra

jak se usmeju mam strasne vrasky pod ocima ale nekteri tam maji takove pytle a ne vrasky cim to je ?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Červené fleky a pnutí na bradě

  Dofková Miloslava

4 roky mám červenofialové fleky na bradě - svědí, pnou a někdy pálí. Užívala jsem zinkový olej a nějakou mastičku na plíseň, potom ichtamol krém pastu a kortikoidní mastičku, dále 2,5 roku míchanou mastičku s dehtem ta mi kůži na bradě trochu vyrovnala, ale po určité době se mi fleky vrátily a ještě se dále rozšířily. Nyní černý čaj, někdy Jarishovu vodu a hypermangan a Sulfothion-zásyp. Ten mi pomohl nejvíce, ale brada je pořád velmi citlivá a červená. Dále užívám chlorelu, grepostrar,- potravinové doplňky.Kosmetiku Bioderma sensibio. Nic mi nepomáhá, na kožní mi předepisují pouze nějaké mastičky bez účinku a můj obodní lékař mi udělal na mé vyžádání interní vyšetření - změření tlaku, váhy, testy na cholesterol a cukrovku- výsledek negtivní. Prosím poraďte mi!!!

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Akné

 Markéta Pártlová

Prosím Vás o radu,mám velké problémy s akném na nose jinde ho nemam ale ten nos,mám velké červené boláky zkusila jsem Od Garnier ten puractive atd..nic mi nepomohlo tak prosím co s tím mám dělat???

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Červené flíčky v obličeji nebo žilki

 EMILIE ZOLTAKOVA

prosim je mi 29 let a mam všude černene flički ja si mislim že to jsou žilki dekuji za radu

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Akné

 Eliška

AHoj, já jsem již delší dobu ve Francii, měla jsem vždy problémy s pletí a musím se zastat Vichy Normaderm! Koupila jsem si tu od nich 400 ml čistící pěnivý gel v akci asi za 8 eur a než pojedu domů z důvodu konce stáže, nakoupím si ho ještě do zásoby! V ČR jsem zkoušela co se dalo, ale až Normaderm mi pomohl..umývám sitím obličej každý večer asi měsíc a půl a problémy jsou pryč!
Takže u mě Vichy za 1*!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Akne diskuse

 Jana

Ahoj, Normaderm jsou vyhozené peníze. Nic od Vichy neobsahuje žádnou účinnou látku na akné, Jediné co tam najdeš je zinek a ten si můžeš užívat vnitřne, což sej mnohem lepší než si ho patlat na obličej. POkud ti pomohl tak to opravdu závidím. Mně jediné co pomáhá je vitamín B5 500mg na akné, je třeba brát vysoké dávky - ale funguje to. Na červené skvrny a pod makepu používám kalciovou mast, což je vlastně také forma B5 ale v masti, nebo i jojobový olej. Červené skrvrny a sjednotit plet pomáhá frakční laser CO2, je to drahé ale kdo na to má at to zkusí.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Akné na bradě

 Lena

Ahoj, potřebuji vazne pomoct uz nevim co mam delat vyskousel asem snad vsechno. mam akne na cele a brade muzete mi pomoct co stim mam delat??

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak odstranit červené skvrny po akné

 carrie

Ahoj, nevíte jak na červené skvrnky po mírném akné, vždycky jsem si sloupla stroupek a teď tam mám flek, protože jsem si vymačkávala pupínky hodně drasticky a ted mě to mrzí.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Vrásky

 Avap

Já straním potravinnovým doplňkům, raději než krémům. Na výsledek si sice musíte chvilku pčkat, tak 2 týdny, ale je to trvalejší. Užívám Kaguamin, má v sobě vysoký procento kolagenu. www.kaguma.cz

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Nejúčinnější krém na vrásky na čele

 Petra

Obličejová gymnastika, která je na videu neni žádná novinka a opravdu funguje, ale otázka je která žena má čas tato cvičení opravdu dělat. Pro posílení obličejových svalů můžete vyzkoušet masku Skinduglence, která procvičuje obličejové svaly a vyhazuje vrásky už po prvním použití.

Poznámka redakce:
Více informací o masce Skindulgence najdete zde: www.google.cz/search… Napište nám sem pak, jak maska účinkovala na Vás.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Vrásky

 Alice

Pěkný den,

ráda bych se zeptala, od kdy používat krémy proti vráskám? Je mi jasné, že je to individuální. Je mi 24 let a pokožku mám spíše sušší a velmi citlivou. Začala jsem nedávno používat krém proti stárnutí pleti od značky Clinique pro suchou až velmi suchou pokožku. Nicméně v lékárně mi bylo řečeno, že když začnu používat krémy proti vráskám příliš brzy, stane se moje pleť vůči složkám proti stárnutí rezistentní a v budoucnu už mi tyto složky nebudou pomáhat. Popravdě řečeno, moc tomu nerozumím, protože tohle by se úřeci mohlo stát i čtyřicátnici, která je začně používat a její pleť bude následně rezistentní. Nebo ne? Mám také potíže s šupinkami na pleti v oblasti mezi obočím a na bočních stranách nosu. Měla bych proto používat na tyto partie ještě silnější - hutnější krém nebo je to běžné - kůže se prostě a jednoduše měni? Peeling používat nemůžu, mám citlivou pokožku a po peelingu se mi na obličeji udělají svědivé pupínky.

Děkuji za odpověď!

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS