Vysoká hladina železa v těle
Železo vytváří v těle velmi škodlivé radikály, které mohou přispívat k rozvoji Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby a roztroušené sklerózy. Z těchto důvodů je potřeba varovat před zastaralým postupem spočívajícím v tom, že jsou lidem s nedostatkem železa podávány doplňky s vysokým obsahem železa, a to více než 30 mg, bez doplňkových živin, které tělu umožňují železo uložit a využít. Nadměrné železo tak pouze cirkuluje v organismu a způsobuje nemoci. Většina degenerativních onemocnění včetně tří výše jmenovaných je zčásti způsobena hydroxylovými radikály vytvořenými nevázaným nebo špatně vázaným železem v těle.
Doporučuje se tedy konzumovat jídla a potraviny, které navazují železo (chelátory) a udržují jej ve vazbě až do té doby, než bude využito procesy zpracování železa, například při tvorbě červených krvinek. Potraviny, které obsahují vysoké množství těchto chelátorů, jsou fialově pigmentované druhy ovoce a zeleniny, jako jsou borůvky, ostružiny, černý rybíz, červené (fialové) zelí a červená řepa.
Nebezpečí nízké hladiny železa
Při snížené hladině železa pokožka přirozeně bledne, počet červených krvinek v těle klesá. Tělo se přepne do úsporného kyslíkového režimu a přestane dostatečně dodávat kyslík do vlasových kanálků. Ty pak důsledkem toho začnou vypadávat. Nedostatek železa způsobuje méně kyslíku pro zásobování vašich tkání, takže vaše tělo je zbaveno energie, kterou potřebuje. Jde o typický jev při deficitu železa v těle. Srdce reaguje na nedostatek železa zrychlenou srdeční frekvencí. Deficit železa v těle se projevuje nadměrnou nervozitou a neustálým pohupováním, poklepáváním a ošíváním nohou. Při nízké hladině železa chybí tělu dostatek kyslíku. Přednostně začne dodávat kyslík především do mozku i v době, kdy to není nezbytně nutné. To má za následek nadměrné rozšiřování cév a s tím spojenou bolest hlavy. Nedostatek železa se rovněž může projevovat neobvyklou chutí na různé hmoty, křídy, hlínu, nebo led. Nízká hladina železa se projevuje snížením normální funkce zraku, rozostřováním zraku. Nedostatek železa vede k velmi silnému krvácení provázenému menstruačními bolestmi. Na deficit železa v těle upozorňují též křehké, tenké a lámavé nehty. Železo napomáhá obnově namáhaných svalů, jeho nedostatek tudíž vede k nedostatečné a pomalé regeneraci a následně ke svalovým bolestem. Nedostatek železa také zpomaluje funkci štítné žlázy a tím blokuje metabolismus v těle.
Během fetálního vývoje jsou železo a kyselina listová nutné pro vývoj mozku a míchy. Železo je potřebné pro tvorbu myelinu, který obaluje a izoluje nervy. Železo je využíváno i při vzniku chemických látek v mozku, jako je neurotransmiter dopamin, který přenáší v mozku mnoho signálů. Deficit železa tak vede například k poruše růstu hippokampu, který hraje důležitou roli v paměti. Také kyselina listová je nezbytná pro normální růst mozku a je nejlépe známa v prevenci spina bifida.
Seznam potravin s bohatým obsahem železa
Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Kdo potřebuje snížit obsah železa v organismu, měl by se také vyhýbat nadměrné konzumaci níže uvedených potravin.
Seznam potravin bohatých na železo:
- banány: obsah 7 mg Fe na 1 kg
- brambory rané: obsah 8 mg Fe na 1 kg
- celer: obsah 6 mg Fe na 1 kg
- cibule: obsah 5 mg Fe na 1 kg
- česnek: obsah 13 mg Fe na 1 kg
- hlávkový salát: obsah 11–15 mg Fe na 1 kg
- chléb celozrnný: obsah 17 mg Fe na 1 kg
- jablka: obsah 5 mg Fe na 1 kg
- jogurt: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
- maso krůtí: obsah 12 mg Fe na 1 kg
- med: obsah 5 mg Fe na 1 kg
- meruňky: obsah 7 mg Fe na 1 kg
- mléko polotučné: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
- mrkev: obsah 10–20 mg Fe na 1 kg
- rajčata: obsah 5 mg Fe na 1 kg
- rybíz červený: obsah 10 mg Fe na 1 kg
- rybíz černý: obsah 13 mg Fe na 1 kg
- ryby mořské: obsah 10 mg Fe na 1 kg
- ryby sladkovodní: obsah 6–11 mg Fe na 1 kg
- rýže: obsah 8 mg Fe na 1 kg
- sýry: obsah 3,5–6,5 mg Fe na 1 kg
- tvaroh: obsah 3,5 mg Fe na 1 kg
- vaječný bílek: obsah 2 mg Fe na 1 kg
Autor: © svevi
Foto: © ratory