Sběr oregana
Oregano se sklízí většinou dvakrát do roka, a to v plném květu. Suší se v polostínu ve svazečcích. Jako koření do jídel se využívá oregano sušené i čerstvé. V Mexiku se stalo součástí chilli koření. Dříve se také využívalo v domácnostech jako náhražka pravého čaje.
Postup domácí výroby
Ingredience: 1 slunečnicový olej (nebo i olivový), 1 svazek oregana
Postup: Oregano omyjeme a osušíme. Vložíme do skleněné nádoby a zalijeme slunečnicovým olejem, tak aby oregano bylo zcela zalité olejem. Olej necháme odstát dva dny, pak láhev vzduchotěsně uzavřeme a uložíme na tmavé místo. Po dvou týdnech oregano vyjmeme. Takto připravený olej vydrží celý rok.
Oreganový olej se dávkuje následovně:
- u lupů: smíchat 2 kapky oreganového oleje se šamponem, nechat účinkovat několik minut, pak opláchnout,
- při bolestech hlavy: kapku rozetřít na spánek,
- při bolestech uší: jednu kapku rozetřít za ucho,
- na zuby, dásně a pro dezinfekci ústní dutiny: dát jednu kapku na kartáček místo pasty,
- na mytí celého těla: smíchat 2 kapky se sprchovým gelem,
- na ztuhlé svalstvo: použít 1 kapku lokálně,
- při bolavých kloubech: masírujte lokálně,
- u bradavic a plísní: na nehtech rozetřít jednu kapku 2–3x denně.
Účinky a způsob použití
Oreganový olej obsahuje čtyři hlavní skupiny chemických látek, které mají léčivé účinky. Patří sem:
- fenoly, které působí jako antiseptika a antioxidanty,
- terpeny, které mají antiseptické, protivirové, protizánětlivé a anestetické vlastnosti,
- linalool a borneol (bornejský kafr) – alkoholy s dlouhým řetězcem, které mají antivirové a antiseptické vlastnosti, linalool navíc i velmi příjemnou vůni,
- estery, které vykazují antimykotické vlastnosti.
Ovšem nejvýznamnější sloučeninou nalézající se v oreganovém oleji je karvakrol: Karvakrol je jedním z nejúčinnějších přírodních antibiotik.
Oreganový olej nevytváří škodlivé kmeny v těle a nemá vedlejší účinky jako chemická antibiotika. Kromě toho, že je účinný proti nebezpečným, ba dokonce i smrtícím bakteriím, nevyvolává biologické změny v těle: oreganový olej vyživuje tělo a nezpůsobuje nedostatek živin jako běžně používaná antibiotika.
Oreganový olej se lisuje za studena z oregana, které se v sušeném stavu používá i jako koření.
Oreganový olej pomáhá:
- při žaludečních potížích,
- při problémech se žlučníkem,
- při infekčních průjmech, ale i při zácpě,
- při kožních problémech (ekzémy, lupénka, akné, bradavice, kožní plísně),
- při infekcích dýchacích cest,
- proti zánětu středního ucha,
- proti alergii, astmatu,
- při podpůrné léčbě Helicobacter pylori,
- zklidní podrážděné nervy,
- pomáhá srdci pravidelně bít,
- předchází křečím v žaludku,
- dezinfikuje trávicí soustavu,
- vyhání z těla parazity.
Dávkování oreganového oleje: Obvykle se doporučuje dvakrát denně půl kávové lžičky – ráno a večer.
Oreganový olej není vhodný pro těhotné a kojící ženy ani pro děti. Je však bez omezení doporučován například pro aromaterapii, resp. omezujícím faktorem může být alergie na některou ze složek.
Video s výrobou oreganového oleje
Zde se můžete podívat na výrobu pikantního oreganového oleje.
Autor: © svevi
Foto: © Henna