Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  

Oregano alias dobromysl obecná

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Poslední revize:

Oregano alias dobromysl známe především jako koření, které se dává na pizzu a obecně se hojně používá v italské a řecké kuchyni. Ovšem i v lidové magii a lidovém léčitelství se tato rostlina často používala. Věřilo se, že oregano dokáže přičarovat a zajistit lásku. Rovněž existovalo přesvědčení, že by oregano mělo chránit lidi i zvířata, pokud se natrhalo na svátek svatého Jana. V současném lidovém léčitelství se oregano využívá při léčbě zánětů dásní a průjmu. Údajně podporuje i vylučování žluči.

Pěstování

Pravá dobromysl obecná je rostlina našich luk a strání, na zahradě ji lze pěstovat na světlém místě jako odolnou trvalku. U oregana, poddruhů, kultivarů a kříženců dobromysli záleží na původu a konkrétních vlastnostech. Přes zimu je vždy vhodná přikrývka nebo umístění na světlé, bezmrazé místo v pěstebních nádobách. Vždy jim vyhovuje plné slunce a lehký substrát, který by neměl obsahovat nadbytek živin. Nesnášejí přelévání.

výběr z naší tvorby

Jak probíhá sklizeň

Sbíráme nejlépe kvetoucí nať při slunečném počasí v období července a srpna. Svazečky sušíme ve stínu nebo uměle (maximálně však při teplotě 40 °C).

Účinky

Dříve byla dobromysl hojně využívána v léčitelství. Její listy mají antiseptické účinky, proto odvary z nich sloužily jako koupele či obklady k léčbě různých kožních infekcí nebo lišejů. Odvar připravujeme ze 100 g dobromysli a 1 l vroucí vody. Dobromysl (ať už samotná, nebo jako součást čajové směsi) podporuje tvorbu žluči, čímž usnadňuje zažívání, zlepšuje střevní peristaltiku a zmírňuje žaludeční neurózy. Usnadňuje též vykašlávání a působí příznivě při bolestech v krku i zánětech průdušek. Pro tyto účely připravujeme nálev z 1 polévkové lžíce dobromysli a 250 ml vroucí vody, to necháme 10 minut louhovat a scedíme. Můžeme podávat oslazené medem nebo neslazený nálev použít jako kloktadlo, ústní vodu či k inhalaci.

výběr z naší tvorby

Oregano v těhotenství

Mezi bylinky a koření se silným účinkem, potenciálně nebezpečné, kterým je lépe se v těhotenství vyhnout, patří oregano (dobromysl), hloh, hluchavka, hřebíček, kopřiva, máta, muškátový oříšek, podběl, třezalka.

Recepty z oregana

Lasagne

Ingredience: 1000 g brokolice, sůl, 60 g másla, 90 g hladké mouky, 750 ml zeleninového vývaru (může být z kostky), 250 g šlehačky, pepř, 150 g tvrdého sýra, 6 plátků lasagní, 4 plátky dušené šunky (1 plátek asi 150 g), svazek oregana.

Postup: Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky, omyjeme teplou vodou a rozkrájíme na menší kousky. Povaříme je asi 8 minut ve vroucí osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem, prošleháme a krátce (asi 5 minut) povaříme. Potom přilijeme šlehačku a za stálého míchání ochutíme solí a pepřem. Bešamel mícháme, dokud nezhoustne. Lasagne uvaříme podle návodu a necháme okapat. Sýr nastrouháme nahrubo. Zapékací misku nahřejeme a na její dno nalijeme asi 3–4 lžíce omáčky. Rozložíme na ni 2 plátky lasagní, 2 plátky šunky, polovinu brokolice a posypeme 1/3 strouhaného sýra. Na sýr opět položíme lasagne, přelijeme je částí bešamelu, narovnáme na ně opět plátky šunky, brokolici, posypeme druhou třetinou sýra a na to položíme poslední vrstvu lasagní. Zalijeme zbývajícím bešamelem. Troubu zahřejeme na 200 °C. Zapékací misku překryjeme alobalem a lasagne zapékáme asi 35 minut. Potom odstraníme alobal a pečeme ještě asi 15 minut. Povrch bešamelu by měl zezlátnout. Nakonec posypeme zbylým sýrem a necháme jej na povrchu rozpustit. Lasagne podáváme teplé a zdobíme je lístky oregana.

Kuře v bylinné směsi

Ingredience: 1 kuře, 15 dkg slaniny, 2 větší cibule, 1 palička česneku, 1 rajský protlak, 10 polévkových lžic kečupu, větvička oregana, špetka chilli, sůl, pepř.

Postup: Omyté a naporcované kuře osolíme, mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě 20–30 minut. Mezitím si připravíme směs, tzn. pomeleme cibuli, česnek, slaninu, přidáme rajský protlak, kečup, sůl, pepř, oregano a chilli, popř. můžeme přilít cca 1–2 dcl vody. Směs přidáme do pekáče ke kuřeti, promícháme a pečeme asi hodinu nebo podle zvyklostí. Posledních 10–15 minut pečeme při zvýšené teplotě. Podáváme s chlebem.

Chléb Pita

Ingredience: 270−320 g mouky, 4 lžíce cukru, 1/2 lžičky soli, 21 g čerstvých kvasnic nebo 7 g instantních suchých kvasnic, 5 lžic (75 g) olivového oleje, 160 ml teplé vody, oregano na posypání, 1 vejce pokojové teploty.

Postup: Pořádně rozmícháme vodu, cukr, kvasnice a 70 g mouky. Necháme vzejít kvásek. Potom přidáme vlažné máslo a sůl a dobře promícháme. Přidáme 50 g mouky a pomocí vidličky trochu našlehané vejce. Znovu vše spojíme dohromady. Nakonec přidáme tolik mouky, aby vzniklo měkké těsto, z něhož vypracujeme elastické a hladké těsto. Přikryté těsto necháme na teplém místě vzejít do dvojitého objemu. Poté ho ,,zbouchneme" pěstí dolů a rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl spojíme v pevnou kouli, tu položíme na suchý plech a rozválíme ji (nebo pomocí prstů roztlačíme) na 20cm kruh. Necháme 15 minut odpočinout. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 6–8 minut, dokud nejsou světle nahnědlé. Necháme je zchladnout a potom je vzduchotěsně zabalíme do spotřebování (rychle totiž schnou). Před podáváním pitu potřeme kvalitním olivovým olejem a posypeme sušeným oreganem.

Pomazánka z ančoviček

Ingredience: malá konzerva ančoviček (50 g), 2 utřené stroužky česneku, 30 g másla, 150 ml šlehačky (lehce ušlehané), 1 lžička oregana, 1 lžička nadrobno nakrájené pažitky nebo kadeřavé petrželky, špetka cukru nebo soli na dochucení, špetka pepře.

Postup: Okapané ančovičky rozmačkáme v míse vidličkou. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme česnek a asi jednu minutu necháme opékat. Pak přidáme sardelky, špetku cukru, pepř (možno i sůl) a za neustálého míchání opékáme přibližně 5 minut. Poté přidáme ostatní koření a opékáme další 1 minutu. Odstavíme. Po vychladnutí vmícháme našlehanou šlehačku a dáme do chladničky vychladit. Podáváme na opečených toustech se zeleninovým salátem.

výběr z naší tvorby

Oreganový olej

Oreganový olej je silný antioxidant. Napomáhá vykašlávání, působí proti mikroorganismům včetně kvasinky Candida albicans. Zmírňuje střevní plynatost.

Účinky oreganového oleje

Antimikrobiální účinek: Velmi silný protibakteriální a protiplísňový účinek organa je dán aktivitou thymolu a karvakrolu, které se nacházejí v organu ve značném množství.

Antikatarální účinek: Oreganový olej je velmi účinný expektorant, pomáhá uvolnit a vyloučit hlen z dýchacího traktu.

Spasmolytický účinek: Uvolňuje křečovité stahy v trávicím traktu, zmírňuje nadýmání a stimuluje tok žluči.

Tlumí kašel: Kombinace antikatarálního a spasmolytického účinku může vysvětlit schopnost oregana tlumit kašel. Při infekčním kašli je prospěšný také antibakteriální účinek.

Čaj z oregana

Potřebujeme: Oregano (asi 2 čajové lžičky listu), horkou vodu (asi 1/2 litru), med.

Postup: Bylinu zalijeme horkou vodou a louhujeme asi 10 minut. Můžeme osladit medem. Pijeme hrneček dvakrát denně při rýmě, nachlazení, bolestech hlavy a pro uklidnění.

Autor: © svevi
Foto:
© Miansari66

odkaz na článek

. Oregano alias dobromysl obecná [online]. Zdraví-léčba.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů

Warfarin a dobromysl

 Haunerova Miluše  17.6.2019 9:34

Dobrý den, prosim o radu. Mohu uzivat Hemostop probio s dobromysli současně s warfarinem? Dekuji. Miluše H.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět



Zajímavé články

ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS