Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  

Furolin a slunce

 


Aktualizováno:

Zdraví a nemoci

Způsobuje Furolin reakce na slunce?
V naší nejnovější otázce a odpovědi diskutujeme o tom, zda Furolin může způsobit fotosenzitivní reakce.

Otázka:
Momentálně užívám Furolin 100 MG KAŽDÝCH 12 HODIN. Moje otázka zní: Některá antibiotika říkají, že se máme vyhýbat slunečnímu záření, je toto jedno z nich?

Furolin obsahuje makrobid nitrofurantoin, jenž nepatří mezi vysoce riziková antibiotika, o kterých je známo, že způsobují citlivost na slunce.
Přesto existují někteří jedinci, kteří mohou být při užívání přípravku Furolin náchylnější k citlivosti na slunce, a pro jistotu je třeba se chránit před sluncem.

Je Furolin citlivý na slunce?

Nitrofurantoin (účinná látka Furolinu) obvykle není spojen s vysokým rizikem rozvoje fotosenzitivní reakce. Přesto existují vzácné zprávy o těchto reakcích s nitrofurantoinem, ale v současné době není známo, zda tyto reakce byly způsobeny medikací nebo zda byly na vině jiné faktory.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Reakce antibiotik na slunce

Přesný mechanismus léků způsobující fotosenzitivitu není znám, ale obecně se má za to, že to má něco společného se zvýšením množství záření, které naše kůže absorbuje z UV i viditelného světla. Pokud se kožní reakce objeví v důsledku užívání léků, reakce je proměnlivá a vysoce specifická pro každého pacienta.

Nejčastější reakcí je spálení sluncem závažnější než obvykle a také zvýšená pravděpodobnost spálení sluncem. Další reakce mohou zahrnovat hnědé skvrny na kůži, zarudnutí a citlivost. Naprostá většina kožních reakcí je nezávažná a po vysazení léku zase zmizí. Velmi zřídka mohou být tyto stavy vážnější.

Z antibiotik, která mají dobře známé fotosenzitivní účinky, jsou nejčastějšími viníky: Sulfonamidy (např. Biseptol), kyselina nalidixová, fluorochinolony a tetracyklin.

Doporučení k Furolinu

I když se obecně nepředpokládá, že by vás Furolin vystavil vysokému riziku fotosenzitivních reakcí, měli byste se pro jistotu chránit před sluncem.

Doporučuje se vyhýbat se přímému slunečnímu záření, nosit ochranný oděv a používat opalovací krém s vysokým faktorem. Kromě toho je důležité poznamenat, jak je uvedeno výše, že fotosenzitivní lékové reakce se mohou objevit jak z UV, tak z viditelného světla. Proto je důležité se kromě přímého vystavení dennímu světlu vyhýbat i soláriu.

odkaz na článek

. Furolin a slunce [online]. Zdraví-léčba.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS