Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  

V čem je nejvíce vápníku

 


Aktualizováno:

Zdraví a nemoci

Vápník má několik důležitých funkcí. Především pomáhá budovat kosti a udržovat zdravé zuby. Jeho přítomnost v lidském těle ovlivňuje regulaci svalových kontrakcí, včetně srdečního tepu. Vápník také zajišťuje normální srážení krve
Nedostatek vápníku může u dětí vést ke stavu zvanému křivice a v pozdějším věku k osteomalacii nebo osteoporóze.
V lidském těle je mnoho vápníku. Přibližně 99 % tohoto minerálu je uloženo v kostech a zubech. Zbylé 1 % je v krvi a měkkých tkáních.

Zdroje vápníku

Nejvíce vápníku je v mléku a zelenině.

Mezi hlavní zdroje vápníku patří:

Mléčné výrobky

Výrobky jako mléko, jogurt a sýr jsou bohaté na vápník.

Sójové boby

Nasucho pražené sójové boby jsou dobrým zdrojem vápníku. Půl šálku sojových bobů obsahuje 230 mg vápníku, což z nich dělá vynikající zdroj vápníku pro ty, kteří drží veganskou dietu.

Tmavě zelená, listová zelenina

Vařená kapusta, špenát a lísková zelenina jsou dobrým zdrojem vápníku. Kapustové listy mají nejvyšší množství: jeden list poskytuje 175 mg vápníku.

Potraviny obohacené vápníkem

Pomerančový džus a cereálie jsou často obohaceny vápníkem. Citrát malát vápenatý je dobře vstřebatelná forma, která se nachází v některých obohacených šťávách. Existují také obohacené cereálie, které poskytují až 1 000 mg vápníku na porci.

Konzervovaný losos

Kromě mléčných výrobků je konzervovaný losos jedním z nejlepších zdrojů vápníku ve stravě. Pouhých 100 gramů konzervovaného lososa poskytuje 191 mg vápníku. Losos také obsahuje vitamín D, který pomáhá vašemu tělu absorbovat více vápníku.

Fíky

Pět sušených nebo čerstvých fíků dodá vašemu tělu 135 mg vápníku. Papája a pomeranče jsou dvě další ovoce s vysokým obsahem vápníku.

Moučné tortilly

Dobrá zpráva pro milovníky sacharidů: jedna 30-ti centimetrová moučná tortilla vám poskytne 90 mg vápníku.

Konzervované pečené fazole

100 gramů konzervovaných pečených fazolí obsahují 145 mg vápníku. Fazole také obsahují hodně vlákniny.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Denní dávka vápníku

Doporučená dietní dávka vápníku:

  • pro ženy ve věku 19-50 let je 1 000 mg denně;
  • pro ženy 51+, 1 200 mg;
  • pro těhotné a kojící ženy je denní dávka 1 000 mg;
  • pro muže ve věku 19-70 let je doporučený denní příjem 1 000 mg;
  • pro muže 71+ let 1 200 mg.

Měli byste být schopni získat veškerý vápník, který potřebujete, ze své každodenní stravy.

Předávkování vápníkem

Užívání vysokých dávek vápníku (více než 1 500 mg denně) může vést k bolestem žaludku a průjmu.

Pokud užíváte doplňky vápníku, neužívejte příliš mnoho, protože by to mohlo být škodlivé.

Užívání 1 500 mg nebo méně denně pravděpodobně nezpůsobí žádné škody.

Biologická dostupnost vápníku

Vápník je velký minerál a není tak snadné jej rozložit ve střevech při trávení. Množství vápníku uvedené na štítku s nutričními údaji potravinářského produktu je mírou vápníku v potravině, ale ne nutně množstvím, které tělo absorbuje. Množství, které tělo skutečně vstřebá a využije, se nazývá „biologická dostupnost vápníku“. Některé potraviny mají vyšší biologickou dostupnost vápníku než jiné.

Například mléčné potraviny mají biologickou dostupnost asi 30% absorpce, takže pokud potravinový štítek na mléce uvádí 300 mg vápníku na šálek, tělo ho vstřebá a využije asi 100 mg. Rostlinné potraviny, jako je listová zelenina, obsahují celkově méně vápníku, ale mají vyšší biologickou dostupnost než mléčné výrobky. Například brukev čínská (čínské zelí) obsahuje asi 160 mg vápníku na 1 list, ale má vyšší biologickou dostupnost 50 %, takže se vstřebá asi 80 mg. Proto konzumace 1 listu čínského zelí má téměř tolik biologicky dostupného vápníku jako 1 šálek mléka. Pomerančový džus obohacený vápníkem a tofu s obsahem vápníku mají podobné celkové množství vápníku a biologickou dostupnost jako mléko, zatímco mandle mají o něco nižší celkový vápník a biologickou dostupnost přibližně 20 %. To může být užitečná informace pro ty, kteří nemohou jíst mléčné výrobky nebo dodržují veganskou dietu.

Nevýhodou některých rostlinných potravin je, že obsahují přirozeně se vyskytující rostlinné látky, někdy označované jako „antinutrienty“. Příkladem antinutričních látek jsou oxaláty a fytáty, které se vážou na vápník a snižují jeho biologickou dostupnost. Špenát obsahuje nejvíce vápníku ze všech listových zelenin – 260 mg vápníku na 1 hrnek nasekaných listů, ale má také vysoký obsah oxalátů, což snižuje biologickou dostupnost, takže tělo může využít pouze 5 %, neboli asi 13 mg vápníku. Nevyhýbejte se špenátu, který obsahuje další cenné živiny, ale nespoléhejte se na špenát jako na významný zdroj vápníku, protože většinu z něj tělo nevstřebá. Můžete si také naplánovat jídlo tak, abyste nejedli potraviny „vázající vápník“, jako je špenát, ve stejném jídle jako potraviny bohaté na vápník nebo s doplňky vápníku.

Pokud skenujete štítky na potravinách, abyste dosáhli konkrétního denního množství vápníku, zaměřte se i nadále na doporučené denní dávky stanovené pro vaši věkovou skupinu a pohlaví. Mějte také na paměti, že přesné množství vápníku absorbovaného v těle se bude u jednotlivců lišit v závislosti na jejich metabolismu a na tom, jaké další potraviny se konzumují ve stejném jídle. Obecně platí, že konzumace různých potravin bohatých na vápník může pomoci kompenzovat malé ztráty.



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.


Zajímavé články

ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS