Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  

Kokosový olej v kuchyni

 


Aktualizováno:

Přírodní a BIO kosmetika

Kokosový olej je exotický rostlinný olej, který se získává z jader zralých kokosových ořechů sklízených z kokosových palem. V tropech představuje po celé generace hlavní zdroj tuku ve výživě milionů lidí. Kokosový olej má různé uplatnění nejen v potravinářství, ale i v medicíně a průmyslu. Je termostabilní, proto se výborně hodí na vaření a smažení. Kouřový bod je okolo 180 °C. Díky stabilitě (zejména vzhledem k vysokému obsahu nasycených mastných kyselin) oxiduje jen pomalu a odolává proto žluknutí. Má trvanlivost až dva roky

Výroba kokosového oleje

Ingredience: zralý kokosový ořech.

Postup: Kokosový ořech je potřeba nejdříve oloupat a zbavit slupky. Ořech potom rozbijeme a dužinu kokosového ořechu vyškrabeme (nejvhodnější je použít speciální struhadlo na kokosové ořechy, s jehož pomocí se dá dužina lehce vyškrábat ─ vznikají jakési kokosové piliny). Poté si vezmeme misku, na kterou natáhneme větší bavlněnou utěrku. Do této utěrky postupně dáváme nastrouhanou dužinu kokosových ořechů. Utěrku s dužinou zavineme do koule a ždímáme ji rukama. Tímto způsobem postupně vyždímáme všechnu nastrouhanou kokosovou dužinu. Získané mléko přecedíme přes sítko, abychom ho zbavili případných kokosových pilin a částí dužiny. Následně mléko nalijeme na pánev a na mírném až silném ohni ho ohříváme přibližně 3─5 minut. Když mléko začíná získávat konzistenci pasty, bude olej brzy hotový. Za stálého míchání ještě chvilku povaříme. Po vytvoření pasty odstavíme pánev z ohně. Kokosový olej je hotový. Takto získaný olej dáme do nádoby. Chceme-li ho používat studený, vložíme jej do ledničky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Účinky při konzumaci

Kokosový olej se tráví podobně jako sacharidy, nepotřebuje tudíž žluč ani enzymy slinivky. Na rozdíl od jiných tuků se neusazuje v těle. Kokosový olej se rozkládá na glukózu, což je zdroj energie. Tráví se pomaleji než sacharidy, a tak dodává organismu energii postupně. Právě z tohoto důvodu doporučují kokosový olej dietologové lidem, kteří mají problémy s hypoglykemií a diabetem. Olej totiž vyrovnává kolísání hladiny cukru v krvi. Pár lžiček oleje dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je ideální při redukčních dietách. Takto se lze během hubnutí vyhnout neustálým chutím na jídlo, jež často vedou k přejídání.

Doporučené dávkování kokosového oleje je maximálně 3 lžíce denně. Toto množství není radno překračovat, protože kokosový olej obsahuje opravdu velké množství nasycených mastných kyselin, o kterých je známo, že způsobují kardiovaskulární onemocnění, podobně jako máslo.

Využití v kuchyni

Kokosový olej představuje perfektní olej na vaření a smažení, protože má lahodnou chuť a vůni, pomáhá eliminovat kvasinky, bakterie i viry, velmi snadno se tráví, neobsahuje cholesterol, pomáhá při hypoglykemii a má vysokou tepelnou stabilitu. Díky tomu se stal kokosový olej velmi populárním v Americe a Velké Británii. To, že jsou MCT (medium chain triglycerides) z hlediska výživy unikátní substancí, dokazuje i jejich přítomnost v mateřském mléce. Zde slouží jako snadno stravitelná výživa kojence, navíc chrání mladý organismus proti infekcím a parazitům. Každá kojící matka si může přidat kokosový olej do jídelníčku a zlepšit tak kvalitu svého mléka a umožnit dítěti zdravý růst a vývoj. Deriváty kokosového oleje se proto používají v náhražkách mateřského mléka již mnoho let. MCT mají dále schopnost stimulovat metabolismus a podporují vstřebávání dalších látek, například esenciálních mastných kyselin (EMK). Zdravý organismus si pak vystačí s jejich menším množstvím, což může být při dnešním nedostatku EMK ve stravě velkým přínosem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recepty

Květáková polévka s batátou

Ingredience: 1 lžíce kari, 1 plechovka kokosového mléka, 1 cibule, 1 kus batáty, 1 kus chilli papričky, 2 lžíce kokosového oleje, 2 stroužky česneku, 4 paličky květáku, limetková šťáva, petrželka, zeleninový vývar.

Postup: Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nasekáme najemno. Květák a oloupanou větší batátu nakrájíme na malé kousky. Na kokosovém oleji osmahneme cibuli s česnekem. Následně přisypeme kari a chilli papričku a koření necháme lehce osmažit. Poté přidáme nakrájený květák a batátu a zalijeme kokosovým mlékem se zeleninovým vývarem nebo vodou. Zeleninu vaříme do změknutí. Potom vše důkladně rozmixujeme do hladkého krému. Nakonec do polévky přilijeme limetkovou šťávu a polévka je hotová. Pro barvu můžeme přidat petrželku.

Hrudky s kešú ořechy

Ingredience: 20 g medu, 100 g kešú ořechů, 150 g strouhaného kokosu, 60─70 g banánu, 20 g kokosového oleje.

Ingredience na obalení: 100 g čokolády, kokosový olej.

Postup: Kešú ořechy přes noc namočíme. Banán oloupeme a připravíme si ostatní suroviny. Kokos, banán, kešú ořechy, kokosový olej a med vložíme do mixéru a rozmixujeme. Z hmoty tvoříme hrudky, které namáčíme v rozpuštěné čokoládě s trochou oleje. Hotové hrudky vložíme do ledničky a necháme je ztuhnout.

Drůbeží polévka

Ingredience: bylinky, 1/2 lžičky sardelové pasty, kokosový olej, 1/2 lžičky zázvoru, sůl, 1 kus kuřete, 4 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 citronu, 4 kusy mladé cibulky, 2 kusy mrkve, 1/2 lžičky kurkumy.

Postup: Kuře uvaříme v osolené vodě, do které přidáme bobkový list rozdrcený na jemný prach. Měkké masíčko vyndáme, odstraníme kůži, vykostíme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi osmahneme plátky očištěné mrkve, cibulky a česnek. Přidáme koření, zamícháme a vše vložíme do polévky. Vaříme asi 30 minut a doléváme vodu. Nakonec do polévky vrátíme maso a případně ji dosolíme. Hotovou polévku podáváme s natvrdo uvařeným vejcem nakrájeným na nudličky. Polévku ozdobíme bylinkami.

Pangasius a krevety na zeleném kari

Ingredience: 2 lžíce kokosového oleje, 500 g pangasia, 1 lžíce solamylu, 1 balíček zeleného kari (thajská pasta), 1 plechovka kokosového krému, 1 balíček vyloupaných krevet.

Postup: Do pánve wok dáme olej, přidáme zelenou kari pastu a asi 2 minuty restujeme. Následně přidáme kokosový krém, dobře rozmícháme a poté do pánve vložíme na menší kousky pokrájené filety pangasia a vaříme. Po cca 5 minutách dáme do woku ještě krevety a vaříme přibližně další 3 minuty. Nakonec směs zahustíme solamylem smíchaným s trochou vody. Ideální přílohou k zelenému kari s pangasiem a krevetami je jasmínová rýže nebo kuskus, který může být se zeleninou.

Grilovaná vepřová panenka

Ingredience: 2 stroužky česneku, 15 g kokosového oleje, zázvor, 1 lžička mletého koriandru, 750 g vepřové panenky.

Postup: Kokosový olej rozpustíme a přidáme 5 lžic vlažné vody, česnek, zázvor a koriandr. Všechny přísady rozmixujeme na hladkou marinádu. Maso nakrájíme na malé kostky a necháme v marinádě naložené nejméně 2 hodiny. Potom kousky masa napíchneme na dřevěné špejle a grilujeme asi 5─6 minut. Podle potřeby otáčíme.

Autor: © svevi
Foto:
© ewo

odkaz na článek

. Kokosový olej v kuchyni [online]. Zdraví-léčba.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS