Česnek a citron
Nejdůležitější léčivou složkou česneku je allicin, díky kterému má česnek antivirové, antibakteriální, antimykotické a antioxidační vlastnosti. Citrony mají různé výživné prvky, jako je vitamin C, vitamin B, bílkoviny, fosfor, uhlohydráty, flavonoidy, díky nimž je citron doslova zázračným lékem na různé nemoci. Citronová kůra obsahuje rutin, který může posílit stěny krevních cév.
Recept
Postup: Vezměte asi 20–30 stroužků česneku, odstraňte z nich slupku a řádně je omyjte. Vezměte 4–5 bio citronů, nejlépe s tenkou kůrou, a důkladně je omyjte. Nakrájejte citrony i s kůrou na malé kousky. Nasekejte také česnek. Nyní vložte kousky česneku a citronu do mixéru, abyste vytvořili pyré. Poté vše smíchejte s litrem vody a vařte. Nechte vychladnout a obsah nalejte do skleněné láhve přes plátno. Lahvičku uzavřete a uchovávejte ji v lednici.
Způsob konzumace: Pijte půl šálku tohoto nápoje jednu nebo dvě hodiny před nebo po hlavním jídle. Před použitím vždy láhev dobře protřepejte. Pokračujte takto tři po sobě jdoucí týdny. Poté si udělejte týdenní přestávku a léčebnou kúru opakujte s novou směsí.
Výsledek: Všimnete si regenerace celého těla. Nápoj pomáhá nejen při odstraňování ucpání tepen a snižování cholesterolu, ale také jako prevence kalcifikace, špatného sluchu a špatného zraku.
Šťáva z granátového jablka
Granátové jablko je velmi prospěšné při prevenci kardiovaskulárních chorob. Je bohaté na vitamin C. Jednou z hlavních příčin ucpaných tepen a kardiovaskulárních chorob je právě nedostatek vitaminu C. Granátové jablko obsahuje ve velké míře také polyfenoly, díky čemuž má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti působící na snížení krevního tlaku.
Každý den vypijte sklenici šťávy z granátového jablka. Nepijte připravené džusy. Místo toho si raději připravte čerstvou šťávu doma a pijte ji ihned. Vhodnou alternativou je jedno granátové jablko denně.
Zelený čaj
Zelený čaj má při arterioskleróze příznivé účinky, obsahuje totiž flavonoidy a katechiny, což jsou silné antioxidanty. Zelený čaj obsahuje rovněž aminokyselinu L-theanin, která má pozitivní vliv na ředění krve – zabraňuje oxidaci cholesterolu. Pravidelná konzumace zeleného čaje tak pomáhá předcházet tvorbě krevních sraženin a vede ke zdravým tkáním.
Doporučuje se vypít šálek zeleného čaje dvakrát nebo třikrát denně jako prevence ucpávání tepen.
Rooibos
V Jižní Africe se rostlina Aspalathus linearis (Brum.f) Dahlg. (Fabaceae) tradičně používá jako „čaj“ známý pod názvem rooibos nebo redbush. Tato rostlina se uvádí jako léčivá, ale většinou na základě neoficiálních důkazů. Přes dlouhou historii tradičního používání v Jižní Africe je k dispozici jen velmi málo vědeckých údajů z kontrolovaných klinických hodnocení, která potvrzují její populární použití.
Byla provedena studie, jejímž cílem bylo zjistit vliv rooibosu na parametry biochemického a oxidativního stresu u dospělých ohrožených kardiovaskulárními chorobami. V daném období vypilo 40 dobrovolníků 6 šálků fermentovaných tradičních čajů rooibos denně po dobu 6 týdnů, poté následovalo kontrolní období. Na konci každého období byly měřeny krevní biochemické parametry svědčící o antioxidační aktivitě a obsahu celkových polyfenolů, peroxidace lipidů (konjugované dieny – CD), látky reaktivní s kyselinou thiobarbiturovou (TBARS), redoxní stav (celkový glutathion – tGSH, poměr redukovaného k oxidovanému glutathionu – GSH: GSSG), lipidový profil (celkový cholesterol, lipoprotein s nízkou hustotou – LDL a lipoprotein s vysokou hustotou - hladiny HDL cholesterolu a triacylglycerolu) a zkontrolována funkce jater a ledvin.
Závěr: Konzumace fermentovaných tradičních čajů rooibos u dospělých s rizikem rozvoje kardiovaskulárních chorob významně zlepšila lipidový profil a redoxní stav, relevantní pro srdeční onemocnění. [1]
Zázvor
Byla provedena studie pod názvem Ochranné účinky extraktu zázvoru (Zingiber officinale) proti diabetem vyvolané srdeční abnormalitě u potkanů.
Závěr: Zjištění ukázala, že extrakt zázvoru významně snižuje abnormality srdeční struktury u diabetických potkanů a že tyto účinky mohou být spojeny se zlepšením hladiny apo, leptinu, katepsinu G a homocysteinu v séru s antioxidačními vlastnostmi extraktu zázvoru. [2]
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Mgmoscattelo