Co je to plak
Plak je tvrdá látka, která se tvoří a roste uvnitř tepen a způsobuje ucpání a ztvrdnutí cév. Tvorba arteriálních plaků často vede k infarktu, mrtvici a postupnému přerušení přívodu krve do životně důležitých orgánů. Krevní sraženiny tvořené „lepkavými“ destičkami a plakem, který se uvolňuje od stěn tepny, mohou blokovat průtok krve a způsobit smrt. Arterioskleróza je nemoc, která zahrnuje nahromadění plaku v tepnách. Plak je tvořen tukem, cholesterolem, vápníkem a dalšími látkami v krvi.
Guggul
Užívání 3 až 6 g guggulu denně může pomoci snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi a tím snížit hromadění plaků v tepnách. Guggul (pryskyřice indického druhu myrhovníku) je dle vědeckého zjištění ovšem nejúčinnější při snižování cholesterolu v populaci lidí, kteří jedí tradičně nízkotučné diety, tedy ne u západních diet, které mají vysoký obsah tuku. Užívání guggulu tak může výrazně zlepšit hladinu cholesterolu a triglyceridů u lidí konzumujících nízkotučnou stravu.
Škornice
Škornice se historicky používá k léčbě ztuhnutí tepen nebo symptomů souvisejících s touto chorobou. Tato bylina tedy může zlepšit příznaky u lidí s postižením tepen.
Česnek
Rovněž česnek může zabránit hromadění plaku v tepnách. Obvykle se užívá v kapslích, ale účinný je také čerstvý česnek. Konzumace čerstvého česneku nebo doplňků z česneku může snížit hladinu cholesterolu, zabránit krevním sraženinám a zničit plak. Česnek je vhodný pro ženy v prevenci a léčbě aterosklerózy. Jak hlavní aktivní složka česneku zvaná allicin, tak složka ajoen jsou odpovědné za prevenci krevních sraženin snížením „lepivosti“ krevních destiček, což může zabránit rozvoji aterosklerózy a hromadění plaku v tepnách. Doporučuje se užívat denně 900 mg česnekového prášku jako potravinového doplňku – je standardizován tak, aby obsahoval 0,6 procenta allicinu.
Borůvky
Podobně jako například kurkuma mohou i borůvky zabránit agregaci krevních destiček (tvorba sraženin a plaku). Borůvky mohou ovlivnit srdeční kontrakce, a tak zabránit nadměrné tvorbě krevních sraženin.
Psyllium
Užívání psyllia, rozpustné vlákniny, může také pomoci snížit hladinu cholesterolu, který je hlavní příčinou vzniku výše uvedeného plaku. Dle zjištěných údajů může užívání psyllia snížit nejen hladinu cholesterolu, ale i triglyceridů. Konzumace 10–30 g psyllia denně, rozdělených do samostatných dávek užívaných 30 minut až jednu hodinu po jídle, prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Hloh
Hloh se v tradiční medicíně užívá k léčbě kardiovaskulárních chorob. Užívání 160–1 800 mg denně, rozdělených do dvou nebo tří dávek, může pomoci zabránit tvorbě plaku v tepnách, snížit vysoký cholesterol a snížit vysoký krevní tlak. Polyfenoly zvané rutin a quercetin obsažené v hlohu mají antioxidační vlastnosti, které mohou zlepšit kardiovaskulární zdraví a zastavit hromadění plaku, regulovat srdeční rytmus, rozšiřovat krevní cévy a snižovat periferní vaskulární odpor.
Kurkuma
Účinná látka v kurkumě – kurkumin – může zabránit koagulaci krevních destiček a pomoci zbavit tepny tvorby plaku. V tradiční čínské medicíně se kurkuma používá k pročištění krve. Silné antioxidační účinky mohou chránit LDL cholesterol před oxidací, čímž se snižuje cholesterol v krvi a zabraňuje hromadění plaku.
Zázvor
Užívání 10 g nebo 1 lžičky nastrouhaného kořene zázvoru denně může snížit „lepivost“ krevních destiček a pomoci vyčistit tepny od plaku. Užívání sušeného nebo čerstvého zázvoru má vliv na krevní destičky, ale dávky musí být tolik, aby obsahovala více než 12 antioxidantů, jen tak může pomoci snížit hladinu cholesterolu v séru, zlepšit krevní oběh a snížit riziko krevních sraženin.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Contri