Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  

Účinky kokosového oleje

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Poslední revize:

Panenský kokosový olej je neuvěřitelně univerzální. Dá se využít nejen jako potravina nebo doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová kosmetika. Kokosový olej je výborný též na pokožku.

Z čeho je kokosový olej

Panenský kokosový olej je úžasný přírodní zázrak patřící mezi superpotraviny. Je získáván lisováním za studena šetrnou mechanickou metodou z dužiny čerstvě sklizených kokosových ořechů. Kokosový olej je na rozdíl od ostatních rostlinných olejů stabilní i při vysokých teplotách. Je to olej nasycený, stejně jako sádlo, a je proto velmi vhodný na smažení a pečení. Díky složení z nasycených mastných kyselin je kokosový olej odolný proti oxidaci – žluknutí.

výběr z naší tvorby

Účinky při zevním použití

V péči o tělo, pokožku, rty, vlasy a zuby nemá kokosový olej žádnou konkurenci. Je jedinečný a občas je nazýván přírodním antibiotikem. Kokos totiž nenáleží jen mezi druhy exotického ovoce s lahodnou chutí i vůní, ale můžeme ho použít například jako masku na poškozené a roztřepené konečky vlasů nebo jako pleťový zábal či masážní olej. Výtažek z něho je známý jako vysoce zjemňující, regenerující a zvláčňující prostředek, který se hodí i k problematické a přecitlivělé pokožce. Mimo jiné se také výborně roztírá, vstřebává, nezanechává mastný efekt. V zimě ochrání kokosový olej pleť a rty před mrazem, v létě pečuje o kůži po opalování. Má přitom zvláštní schopnost ji regenerovat při spálení. Jeho složení je blízké tukům v pokožce, která proto olej ochotně přijímá a využívá. Kvůli těmto vlastnostem a nádherné vůni patří čistý kokosový olej mezi nejlepší masážní přípravky vůbec. Už prastaré texty z Asie zmiňují použití kokosového oleje při erotických radovánkách a masážích.

Kokosový olej obsahuje asi 45 % mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kapronová, kaprylová a myristová. Všechny mají schopnost narušit lipidové membrány kvasinek, bakterií i virů. Fungují tedy jako přírodní antibiotika. O této vlastnosti kokosového oleje se přesvědčili tisíce pacientů s různými infekcemi, kandidou, herpes viry nebo plísněmi. V mnoha případech je vhodné aplikovat kokosový olej jako mast na postižená místa. Všechny tyto kyseliny působí proti bakteriím, virům a kvasinkám. Kyselina laurová má nejsilnější antivirální efekt, kyselina kaprylová je vysoce účinná proti kvasinkám. MCT (medium chain triglycerides) mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.

Účinky při použití v kuchyni

Hlavní věcí, které si při používání kokosového oleje všimnete, je, že potom vydržíte delší dobu bez pocitu hladu. Metabolismus oleje probíhá podobně jako u sacharidů, ale štěpení na glukózu je pozvolnější. Nenastává náhlé vyplavení cukru do krve a jeho následný rychlý pokles. Tak je tomu v případě konzumace škrobů, cukrů a většího množství ovoce. Tato kolísavost přetěžuje žlázy nadledvinek (při poklesu cukru v krvi se vyplavují hormony, čímž dávají signál, že tělo potřebuje další přísun jídla). Konzumace kokosového oleje stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje zátěž nadledvinek.

Kokosový olej je výborným pomocníkem při redukci váhy.

Kde se dá koupit a cena.

Autor: © svevi
Foto:
© online

odkaz na článek

. Účinky kokosového oleje [online]. Zdraví-léčba.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.


Zajímavé články

ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS