Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  

Kyselina hyaluronová v kosmetice

 


Aktualizováno:

Péče o pleť

Kyselina hyaluronová je díky svým omlazujícím účinkům velmi známou látkou především v kosmetice a ve farmacii. Nachází se v každé buňce kožní tkáně a plní významnou roli v metabolismu buněk - hlavně pokud mluvíme o jejich hydratačních schopnostech. Kromě výjimečného působení na vrásky příznivě ovlivňuje hojení kůže, redukuje jizvy, hydratuje pokožku, rozjasňuje oči. Pokud ji užíváme v doplňku stravy, podporuje růst kvalitnějších nehtů a vlasů. Je také významnou látkou v synoviální tekutině v kloubní chrupavce, proto se často používá ke zmírnění bolesti kloubů.

Co je to kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je přítomna ve všech živých organismech, avšak její nejvyšší výskyt je v kůži. Díky tomu je tato kyselina dobře tolerována a při různých zdravotních i kosmetických procedurách dosahuje velmi dobré výsledky. V minulosti se extrahovala z kohoutích hřebínků, ale kvůli náročnosti se od tohoto postupu ustoupilo (známé jsou preparáty pro podporu růstu vlasů z kohoutích hřebínků). Dnes se získává moderním chemicko-technologickým procesem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Biologické funkce kyseliny hyaluronové

  • Výborně váže vodu, je schopna navázat molekuly vody několikanásobně vyšší hmotnosti, než je její vlastní hmotnost
  • Neutralizuje volné radikály, má antioxidační vlastnosti
  • Podporuje lubrikaci v tkáních, omlazuje a má analgetický účinek (v kloubech)
  • S věkem se její produkce snižuje, a proto je vhodné ji doplňovat formou kosmetických přípravků anebo doplňků stravy

Vlastnosti a využití kyseliny hyaluronové

Vysoko regenerační schopnosti na pokožku jsou hlavní předností kyseliny hyaluronové. Již více než 40 let se používá k hojení ran např. u popálenin a kožních vředů. Je dokonce natolik bezpečná, že byla používána u zvířat pro zlepšení pohybu a funkci kloubů. Protože zabraňuje tuhnutí kolagenu, používá se při hojení ran a jizev. V současnosti najdeme její využití i v plastické chirurgii – výplň vrásek. Kyselina hyaluronová se často využívá i k léčbě akné díky hojivým účinkům a schopnosti snižovat produkci mazu, dále redukovat různé skvrny v obličeji a na těle.

Kosmetika s kyselinou hyaluronovou

Věkem klesá vlastní produkce kyseliny hyaluronové v organizmu a to již kolem 25. roku života. Hlavně po 40 roku jsou již viditelné hlubší vrásky. K jejímu úbytku však dochází nejen věkem, ale také v důsledku nadměrného slunění (působení UV záření), dále užíváním některých léků, které narušují prostor mezi buňkami. Proto je vhodné ji doplňovat ve formě krémů, speciálních emulzí anebo ve formě tobolek. Ocení ji především unavená, zralá a povadlá pleť s vráskami. Krémy a emulze s jejím obsahem eliminují viditelnost vrásek a výborně hydratují pokožku. Posiluje pevnost a pružnost pokožky a podporuje tvorbu kolagenových a elastických vláken. Výsledek nabízí svěží vzhled a jemnou pokožku.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak si vybrat kosmetiku?

Nejvyšší koncentrace kyseliny hyaluronové je v injekční podobě (roztok 2% sodné soli kyseliny hyaluronové). V kosmetice pochopitelně bývá koncentrace této účinné látky nižší. Mezi kosmetickými výrobky, které obsahují kyselinu hyaluronovou, jsou velké rozdíly. Nejde tady pouze o jednu účinnou látku a její koncentraci v obsahu výrobku, ale o souhru několika různých látek, které vzájemně doplňují svůj účinek.

Výborná a především klinicky prověřená je kombinace peptidů (podle druhu zpevňují pokožku a podporují stimulaci vlastního kolagenu), kyseliny hyaluronové (hydratuje, regeneruje a vyplňuje rýhy a vrásky) a liposomů (mají schopnost pronikat do hlubší vrstvy kůže dermis a fungují i jako nosiči účinných složek). Na bázi nanotechnologie funguje kosmetika Medik8 Pretox, která nabízí několik výrobků zaměřených podle funkčnosti a věku, což je mimochodem další z důležitých parametrů úspěšnosti řešení kosmetického problému. Tím mohou být vrásky jemnější mimické, anebo už hlubší, na které potřebujete "zmizík".

Pilulky krásy: vsaďte na výživu pokožky zevnitř a efekt bude rychlejší

Neobotanics Skin EssenceJedna z nejúčinnějších forem, jak vyplnit vrásky v pokožce, je užívání doplňku stravy s obsahem kyseliny hyaluronové. Pro dosažení lepšího efektu je vhodné kyselinu hyaluronovou kombinovat také kolagenem, který je rovněž základním stavebním prvkem našich kožních buněk. Novinka na trhu - Neobotanics Skin Essence - je luxusní doplněk stravy s obsahem všech důležitých složek pro krásnou pokožku. Kromě kolagenu, kyseliny hyaluronové či chondroitinu obsahuje též antioxidanty, které působí na buňky ochranným způsobem. Díky novému konceptu jsou výsledky znatelné již během několika dnů.

Autor: JK pro zdravi-lecba.cz
Foto: ©
Imeinklang

odkaz na článek

. Kyselina hyaluronová v kosmetice [online]. Zdraví-léčba.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Může kolagen forta a hyseli hyauronová způsobit vyrážku

 milena kovarova

koupila jsem si kolagenforate-kyselina hyaluronova od firmy rosehpharma, užívám hoho ale počase se mi uděla vyrážka je to možné z tohoto užívání , beru ještě lék prestarium neo 5mg a concor Cor 2.5mg
a nevím jestli tu vyrážku půsotbí tyto dva léky nebo kolagenforte s hyselinou hyalunoronovou

prosím odpoved, nikdy jsem za celá život neměla žádnou vyrázku ani z jídla ani z ovoce, mohla jsem sníst cokoliv podotýkám, že nejsem obezní měřím 160 cm váha 60-59 kg.
předem dík za informaci M. Kovárová
myslím, že se nebo vím, že se stravuji správně.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

V jakém věku?

 tery

Zdravím, můžu se zeptat zda je vhodné používat krém s kyselinou hyaluronovou, když mi bude 23? jestli nevíte, zda se to může používat v každém věku, nebo je určený vyloženě jen proti vráskám..

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak to řeším já

 Terka

Já se s akné také trápím.Navíc mám citlivou pleť a krémy s většm procentem alkoholu, či něčeho jiného, mě dráždí. Chodím jednou měsíčně ke kosmetičce na čištění. Pužívám čistí cí gel La roche posay-mužu doporučit. Používám bylinkové čistící vody a krém od Alciny na problematickou pleť. Také mužu doporučit peeling od Eucerinu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Nejlepší kombinace

 Šárka

Nejlepší kombinací s krémy či séry obsahující kyselinu hyaluronovou je Skinroller, pro lepší zapracování do pokožky a tím i dosažení jejich lepšímu účinku. Informace najdete též na www.skinroller.cz

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak zničit akné

 chudák z Veselí

Je mi 30 let a akné mě trápí celej život.Nevím jakou mám formu,ale jsem z toho již zničená.Už jsem zkoušela vše možné,drahé krémy,kosmetičku.Akneon tabletky,z kémů Vichy,Oxi i krémovou pastu Aknecolor.Jeden čas jsem zkoušela i bylinky ale také bezúspěšně.Troufám si říci,že žiju zdravě,nekouřím,piju příležitostně a sportuju.O pleť se starám dobře ale i tak se každé ráno probouzím s dalším větším či menším pupínkem.Touto cestou Vás prosím o radu jak vyřešit můj problém. děkuji Ingrid

Počet odpovědí: 6 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Doporučuji RYOR

 Petruše

Akné a zase jen akné.....drahé krémy( Vichy,Bioderma, Cutis help aj.), levné krémy( oleje levandulové, heřmánkové aj.), babské rady, čistící kůry, antikoncepce, pravidelná kosmetička a nebo také nic...už jsem nedoufala. Ale zkusila jsem značku Ryor na kterou jsem už dávno zapomněla.....zázrak. Široká škála krémů a věřím že pomůže i jiným.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Kolagen forte s kyselinou hyaluronovou diskuse

 Šnoblová Yvona

Dobry den, chci se zeptat , zda kolagen forte s kyselinou hyaluronovou mohou uzivat i kojici matky ? Dekuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět




Zajímavé články

ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS